آموزش سرچ کنسول

راهنمای استفاده از سرچ کنسول برای توسعه دهندگان

نحوه استفاده از سرچ کنسول مسئله مهمی است که باید به آن توجه شود. در این مقاله به همین موضوع می‌پردازیم و راهنمای استفاده از سرچ کنسول برای توسعه دهندگان برای تشویق این متخصصین ایجاد شده است. به توسعه دهندگان توضیح می‌دهیم که چرا این ابزار رایگان برای آنها مفید است.

من به شخصه با بسیاری از توسعه دهندگان هم صحبت شدم و آنها معتقد بودند که سرچ کنسول نمی‌تواند هیچ کمکی به پیشرفت سایت داشته باشد. اما بهتر است این افراد بیشتر به این ابزار فکر کنند.

از آنجایی که این ابزار اطلاعات زیادی درباره بهینه سازی ارائه می‌دهد، ممکن است توسعه دهنگان فکر کنند برای آنها مفید نیست. در این مقاله درباره مفیدترین گزارش های سرچ کنسول صحبت می‌کنم تا برای ساخت وب سایت های سالم، قابل کشف و بهینه برای سرچ گوگل به Developerها کمک کنم.

گزارش های مرتبط سرچ کنسول برای توسعه دهندگان

به طور خلاصه:

از گزارش Index Coverage برای درک مشکلات ایندکسینگ سرچ، استفاده کنید. برای اشکال زدایی صفحات از ابزار URL Inspection استفاده کنید.

از گزارش Security Issues برای پیدا کردن مشکلات امنیتی و اصلاح صفحاتی که که بر سایت شما تاثیر می گذارند، بهره ببرید. از گزارش Core Web Vitals برای اطمینان از اینکه وب سایت شما تجربه ای عالی برای کاربران شما فراهم می‌کند، استفاده کنید.

نحوه ایجاد سایت قابل ایندکس با استفاده از گزارش های سرچ کنسول

اولین چیزی که دانستن آن برای توسعه دهندگان واقعا مهم است، این است که آیا گوگل می‌تواند صفحه ایجاد شده را پیدا و کراول کند یا خیر. اشکالات کوچک می‌توانند تاثیرات بزرگی برای خوانده شدن صحفات به وسیله Googlebot یا ربات گوگل داشته باشند.

به عنوان مثال، گاهی اوقات گوگل صفحات شرکت هایی را مشاهده می‌کند که تصادفا تگ Noindex را برای کل صفحات سایت اعمال کرده اند. یا به دلیل یک خطا در فایل Robots.txt آنها اجازه کراول کردن محتوا را به ربات گوگل نداده اند.

این مشکلات با استفاده از گزارش Index Coverage در سرچ کنسول به راحتی قابل کشف هستند. وقتی که صفحه گزارش کاوریج را باز می‌کنید، یک صفحه خلاصه می‌بینید. به طور پیش فرض خطاهای ایندکسینگ در وبسایت شما نشان داده می‌شود.

گزارش Index Coverage سرچ کنسول به توسعه دهندگان کمک می‌کند مشکلات سایت را برطرف کنند

شما می‌توانید برای نشان دادن Valid With Warnings، Valid و Excluded روی آنها کلیک کنید. به علاوه شما یک چک باکس می‌بینید تا تعداد ایمپرشن هایی که صفحه شما از سرچ دریافت کرده را به چارت اصلی اضافه کنید.

در اینجا معنی هر وضعیت را با چند مثال توضیح می‌دهیم.

Errors یا خطاهای سایت

خطاها از ایندکس شدن صفحات جلوگیری می‌کنند. صفحات دارای خطا در نتایج گوگل نمایش داده نمی‌شوند. به این معنی است که ترافیک زیادی را از دست می‌دهید. به عنوان مثال، صفحه شما ممکن است به یک خطای ۴۰۴ یا سطح ۵۰۰ ارائه دهد.

به علاوه، شما اگر یک صفحه را در Sitemap ثبت کرده باشید، ممکن است با یک خطا مواجه شوید. اما این خطا ممکن است شامل یک دستورالعمل Noindex باشد. نحوه ایجاد سایت مپ در سرچ کنسول را با استفاده از لینک مطالعه نمائید.

تمام این موارد می توانند از نمایش صفحه در نتایج سرچ جلوگیری کنند.

Valid With Warnings یا تائید شده با خطا!

صفحاتی هستند که ممکن است در گوگل نمایش داده شوند یا نمایش داده نشوند. بستگی به مشکل به وجود آمده خواهد داشت؛ اما احتمالا مشکلی وجود دارد که شما باید آن را پیدا کنید. به عنوان مثال، گوگل ممکن است صفحاتی را پیدا کند که ایندکس شده اند، اگرچه به وسیله ربات تکست بلاک شده باشند.

این مشکل به صورت Warning نشان داده می‌شود؛ زیرا مشخص نیست که شما می‌خواهید صفحه را از نتایج سرچ بلاک کنید یا خیر. اگر شما بخواهید که صفحه را بلاک کنید، Robots.txt بهترین راه برای جلوگیری از ایندکس شدن نیست.

برای این کار باید از دستورالعمل Noindex استفاده کنید؛ یا برای مشاهده صفحه درخواست احراز هویت کنید. می‌توانید این کار را با اجرای یک رمز عبور انجام دهید.

Valid Pages یا صفحات معتبر

صفحات معتبر و ایندکس شده ای هستند که می‌توانند در سرچ گوگل نمایش داده شوند. بنابراین کارتان را خوب انجام داده اید.

Excluded Pages یا صفحات استثنا

این صفحات ایندکس نشده اند و در گوگل نشان داده نمی‌شوند؛ اما گوگل فکر می‌کند این هدف شماست یا کار درستی است. به عنوان مثال، صفحه ای که دستورالعمل نو ایندکس دارد، انتخاب شماست؛ اما صفحه ای که کپی صفحه دیگری است، انتخاب گوگل است.

شما می‌توانید به طور کامل گزارش Index Coverage را در این دوره آموزش سرچ کنسول مشاهده کنید. درباره مشکلاتی که سایت شما با آن مواجه می‌شود بیشتر بدانید؛ و بیاموزید که چگونه اصلاحی را که برای اشکال زدایی از یک صفحه اجرا کرده اید را تائید کنید.

دلایل استفاده توسعه دهندگان از URL Inspection سرچ کنسول

به عنوان مثال، صفحه ای از سایت که یک خطا در گزارش Coverage را نشان می‌دهد، لازم است با ابزار URL Inspection بررسی شود.

برای اطلاع از وضعیت ایندکس فعلی و همچنین برای یک Live Test یا درخواست از گوگل برای کراول کردن یک صفحه خاص بهتر است از URL Inspection استفاده شود.

دلایلی برای توسعه دهندگان تا از گزارش URL Inspection سرچ کنسول استفاده کنند

توسعه دهندگان می‌توانند از منو سمت چپ و بخش بالایی سرچ کنسول به این ابزار دسترسی پیدا کنید. همچنین در برخی از گزارش ها ذره‌بین کوچکی در کنار URL دیده می‌شود. به عنوان مثال، شما می‌توانید از یک گزارش Index Coverage به یک URL متصل شوید و اطلاعات بیشتری از آن دریافت کنید.

به محض اینکه صفحه، نتایج را نشان داد شما می‌توانید سه بخش مختلف را ببینید. همه آنها اطلاعاتی را از آخرین تلاش گوگل برای کراول ارائه می‌دهند.

اگر به تازگی تغییراتی در پیج خود ایجاد کرده باشید، ممکن است بخواهید با کلیک کردن بر روی Test Live، آن را با نوع ایندکس شده مقایسه کنید. مطمئن شوید که آیا آنها مطابق با هدف کار می کنند یا خیر.

URL شما می‌تواند مشخص کند که آیا در نتایج جستجوی گوگل نشان داده خواهد شد یا خیر. دو گزینه مهم برای استفاده توسعه دهندگان از سرچ کنسول در این صفحه در دسترس است.

  1. اگر شما در صفحه تغییری ایجاد کرده باشید و از گوگل بخواهید تا آن را دوباره ایندکس کند، از Request Indexing استفاده کنید.
  2. شما می‌توانید روی View Crawled Page کلیک کنید و اطلاعات HTML که گوگل ایندکس کرده را بررسی کنید.

بخش Coverage در ابزار URL Inspection

در بخش Coverage هر URL، شما متوجه خواهید شد که صفحه از چه طریق پیدا شده؛ مانند سایت مپ یا Reffering Page. چه زمانی توسط کدام ربات برای آخرین بار کراول شده است. و آیا اینکه صفحه در ایندکس گوگل قرار دارد یا نسخه دیگری از آن به عنوان صفحه کنونیکال انتخاب شده است.

بخش Enhancements در URL Inspection سرچ کنسول

هرگونه جزئیات Enhancements را در بخش داده های ساختاریافته همراه با گزارش AMP، هشدارها و خطاهای Mobile Usability پیدا خواهید کرد. به عنوان مثال، اگر صفحه شما به درستی با داده های ساختار یافته نشانه گذاری نشده باشد، Inspection خطایی را با جزئیات داده های گم شده یا اشتباه نشان می‌دهد.

بهینه سازی وضعیت سلامت وب سایت با استفاده از سرچ کنسول

سرچ کنسول گوگل همچنین شامل دو گزارش است که به توسعه دهندگان در بهینه سازی سلامت سایت کمک می‌کند.

  1. Securit Issues یا مشکلات امنیتی
  2. Core Web Vitals یا معیار گوگل برای سرعت سایت

گزارش Security Issues سرچ کنسول زمانی که متوجه می‌شود سایت شما ممکن است هک شده باشد یا به روش هایی استفاده می‌شود که به طور بالقوه می‌تواند به بازدیدکننده یا دستگاه او آسیب برساند، هشدارهایی را نمایش می‌دهد.

به عنوان مثال، یک هکر ممکن است کدهای مخربی را به صفحه شما تزریق کند تا کاربران شما را به یک سایت دیگر هدایت کند؛ یا به طور خودکار صفحاتی را با جمله های بی معنی و پر از کلمات کلیدی در سایت شما ایجاد کند. اینها مثال هایی از هک کردن وب سایت است.

همچنین یک هکر ممکن است کاربر را فریب بدهد تا کار خطرناکی انجام دهد. مانند افشای اطلاعات محرمانه یا دانلود نرم افزارهای مخرب که Social Engineering نامیده می‌شوند.

وقتی وارد سرچ کنسول می‌شوید، از قبل در صفحه Overview به شما اطلاع داده می‌شود که سایت دچار مشکلات امنیتی شده است. (در صورتی که سایت این مشکل را داشته باشد)!

اگر در سایت خود با Security Issues مواجه هستید، بر روی هشدار کلیک کنید تا به گزارش مشکلات امنیتی هدایت شوید. اینجا لیستی از کلیه موارد امنیتی را که گوگل در سایت شما پیدا کرده، پیدا می‌کنید.

در این گزارش جزئیات بیشتری درباره انواع هشدارها، نمونه ای از صفحات که تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند؛ و فرآیندی برای شما که به گوگل اطلاع دهید چه زمانی مشکلات را برطرف می‌کنید، پیدا خواهید کرد.

گزارش Core Web Vitals در سرچ کنسول

نکته آخر اینکه گزارش Core Web Vitals نشان می‌دهد عملکرد صفحه شما بر اساس داده های دنیای واقعی که داده های میدانی نیز نامیده می‌شوند، چگونه است. این گزارش بر اساس سه معیار است.

گزارش Core Web Vitals در سرچ کنسول

۱. LCP یا Largest Contentful Paint

LCP مدت زمانی است که طول می‌کشد تا بزرگترین عنصر محتوا به کاربر نمایش داده شود. از زمانی آغاز می‌شود که کاربر روی URL کلیک کند. این معیار مهم است، زیرا به خواننده می‌گوید که آدرس اینترنتی در حال لود شدن است.

۲. FID یا First Input Delay

مدت زمانی است که طول می‌کشد تا کاربر از وقتی روی لینک کلیک می‌کند، به صفحه شما متصل شود. FID به زمانی گفته می‌شود که مرورگر اطلاعات را به کاربر نمایش دهد.

این معیار در صفحاتی مهم است که کاربر باید کاری را انجام دهد. زیرا این در واقع مدت زمانی است که طول کشیده تا صفحه در تعامل با کاربر قرار بگیرد.

۳. CLS یا Cumulative Layout Shift

مقدار تغییری است که در مرحله لود در طرح بندی صفحه ایجاد می‌شود. بازه نمره این تغییر از ۰ تا ۱ ثانیه است. ۰ به این معنی است که هیچ تغییری صورت نگرفته و ۱ به معنی بیشترین تغییر است.

مثالی از Cumulative layout shif یا CLS در صفحات سایت

احتمالا تا به حال صفحه ای را باز کرده اید که دارای چنین مشکلی بوده است. یا اینکه سریعا پس از باز شدن صفحه خواستید روی لینکی کلیک کنید و تغییرات اعمال شده در عناصر سایت باعث شده صفحه دیگری را ناخواسته انتخاب کنید.

این مورد نیز مهم است، زیرا تغییرات عناصر در زمانی که کاربر در حال تلاش برای برقراری تعامل با صفحه است، بسیار آزاردهنده است. مطمعنا شما هم با من موافقید.

آشنایی با بخش Core Web Vitals در سرچ کنسول گوگل

وارد سرچ کنسول شده و گزارش Core Web Vitals را انتخاب کنید. می‌بینید که این گزارش به دو دستگاه تلفن همراه و دسکتاپ تجزیه شده است. یکی از آنها را باز کنید تا یک گزارش کلی را با جزئیات بیشتر ببینید.

به طور پیش فرض، نمودارهای ترندهای صفحات Poor یا ضعیف را نشان می‌دهد. شما می‌توانید روی صفحات Need Improvement و Good کلیک کنید تا ترندهای آنها را هم بررسی کنید.

باید بدانید که اگر یک صفحه حداقل مقدار گزارش را برای هر یک از این معیارها نداشته باشد، از گزارش حذف می‌شود. احتمالا به همین خاطر است که همه صفحات خود را در این بخش مشاهده نمی‌کنید.

با کلیک بر روی هر مشکل در جدول این گزارش، جزئیات بیشتری درباره آنها کسب می‌کنید. یک نمودار که روندها را نشان می‌دهد و یک جدول که URL های مشابه را نشان می‌دهد. در صورت نیاز می‌توانید Help Center گوگل برای گزارش Core Web Vitals را مشاهده نمائید.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید قبل از منتشر کردن تغییرات، ابزارهایی مانند Lighthouse را بررسی کنید.

حرف آخر

این تمام اطلاعاتی بود که ما می‌توانستیم برای توسعه دهندگان از سرچ کنسول ارائه کنیم. اگر در ابتدای مقاله قهوه نوش جان کرده باشید، احتمالا تا الان اثرات آن از بین رفته است.

به عنوان یادآوری:

از گزارش ایندکس کاوریج برای رفع مشکلات جزئی صفحات استفاده کنید. برای رفع مشکلات ایندکسینگ، بخش URL Inspection را باز کنید.

برای یافتن و برطرف کردن تهدیدهایی که سایت شما را تحت تاثیر قرار داده اند از گزارش Security Issues استفاده کنید. برای اطمینان از اینکه صفحه شما تجربه عالی را برای کاربران فراهم می کند، از گزارش Core Web Vitals استفاده کنید.

فراموش نکنید که وب سایت پایگاه دانش جی ادز را دنبال کنید. در ادامه، صفحات و ویدیوهای بیشتری از سرچ کنسول برای شما عزیزان ارائه می‌کنیم. خوشحالیم که توانسته ایم تاثیر کوچکی در بهبود سرچ فارسی داشته باشیم.

اگر به دوره آموزش سرچ کنسول علاقه مند هستید، حتما نظرات خود را برای ما ارسال کنید. مشتاقیم تا بیشتر از شما بشنویم.

اشتراک در
اطلاع از
guest

4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
احمدرضا

این ویدئو از دقیقه ششم به بعد خرابه.

سحر

ویدیو آخر معرفی بقیه ویدیوها بود پس بهتره بیاد ویدیو اول